Bescherm je huid tegen bruine vlekken

Dromen we niet allemaal van die mooie, egaal bruine teint? Maar van waar komt dit eigenlijk?

Bruin zijn voor blanke mensen en dat mooi vinden, is echt iets van de laatste 60-70 jaar. Daarvoor was het een teken van welvaart als je witter dan wit was. Je hoefde niet buiten in de zon te werken, dus je was een vermogend mens. Nu ons leven zich steeds meer binnenskamers afspeelt, zijn de ‘rollen’ omgedraaid. Bruin zijn wijst op veel vrije tijd, dus je hoeft niet te werken. Zo is bruin zijn dus het nieuwe uiterlijk van welvaart geworden.

Helaas is die bruine teint niet altijd gezond en bovendien, mooi egaal is ze meestal niet

Melanine of pigment absorbeert de uv-stralen en beschermt op die manier het DNA in de huidcellen. 

Maar weet dat melanine meer beschermt tegen uvb-stralen dan tegen uva-stralen, waardoor de diepere lagen van de huid nog steeds door de uva-stralen kunnen worden beschadigd.  Bovendien wordt melanine gevormd via een oxidatieproces waarbij vrije radicalen vrijkomen. Deze beschadigen de cellen en breken de vitamines in de huid af. Dit leidt tot ongezonde huidcellen, de oorzaak van huidproblemen zoals pigmentvlekken.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Wanneer het DNA in de melanocyt beschadigd wordt, raakt de cel in de war en produceert ze te veel pigment. Op deze zones zie je dan onaantrekkelijke vlekken verschijnen. Die overproductie kan door verschillende factoren getriggerd worden, maar de belangrijkste oorzaken zijn blootstelling aan de zon, genen, leeftijd, hormonen, verwondingen en een ontsteking van de huid.

Hoe behandel je pigmentvlekken niet?

Je toevlucht zoeken tot bleaching-producten is niet de meest huidvriendelijke aanpak. Integendeel, deze producten doden de melanocyten en dat wil je niet. Trouwens, een pigmentvlek bevat evenveel melanocyten als een normale huid. De melanocyten zijn gewoon hyperactief geworden. Je wil dus niet hun aantal verminderen, maar wel hun activiteit. Ook sterke zuren zijn niet de ideale oplossing, want ze verhogen de fotogevoeligheid van de huid.

Hoe behandel je pigmentvlekken wél?

Vitamine A is het huidnormaliserend ingrediënt bij uitstek. Vitamine A die je op de huid aanbrengt of oraal inneemt, wordt in de kern van de huidcellen – dus ook van de melanocyten – omgezet naar retinoïnezuur. Dat beschermt er het DNA tegen schade veroorzaakt door uv, waardoor de cellen normaal blijven functioneren. Op die manier behoud je een egale verdeling van pigment. 

Combineer vitamine A met vitamine C. Vitamine C heeft terecht de reputatie van een krachtige antioxidant, ze bestrijdt dus het oxidatieproces dat betrokken is bij de vorming van pigment. Bovendien remt vitamine C ook de activiteit van tyrosinase af (het enzym dat essentieel is voor de vorming van melanine).

And more…

Misschien een minder bekend maar wel heel interessant ingrediënt voor pigmentproblemen is het complex Sepiwhite. Deze combinatie van natuurlijke aminozuren vermindert de gevoeligheid van de melanocyten voor het hormoon dat ook de vorming van pigment stimuleert. Vitamine B3 helpt op haar beurt het transport van melanine naar de omliggende cellen af te remmen. Melanocyten bevatten kleurloos pigment. Pas wanneer de melanocyt het pigment overdraagt naar de omliggende cellen (keratinocyten) wordt het pigment gekleurd. Het is dus belangrijk die overdracht te stoppen.

Zonder de juiste bescherming, geen resultaat!

Pigmentvlekken blijven een hardnekkige huidconditie. Een intense kuurbehandeling met deze vitamines en Sepiwhite zowel thuis als bij de schoonheidsspecialist is noodzakelijk. Maar laten we vooral de dagelijkse bescherming niet vergeten, heel het jaar door, zowel bij bewolkt, regenachtig als zonnig weer. Zonder de juiste bescherming, geen resultaat!

Goed inzicht en uitleg over pigmentatie verkregen door Environ-expert Corine Braeckeveldt van Hélène V.

Word jij ook geplaagd door bruine vlekken? Had je graag meer informatie over pigmentatie? Download gratis mijn E-infobrochure “Bescherm je tegen bruine vlekken, Vlekkenloos door het leven”