Beste producten voor een droge huid
De droge huid

Een droge huid ontstaat door een tekort aan huidvetten in de bovenste huidlaag. Deze bovenste huidlaag dient als een beschermlaag voor de huid, ook wel de huidbarrière genoemd. Deze huidbarrière bestaat uit een juiste verhouding huidvetten (lipiden, met een mooi woord) talg en zweet. Een sterke huidbarrière voorkomt vochtverdamping uit de onderste huidlagen. Bij een tekort aan huidvetten is de huidbarrière niet sterk genoeg om vochtverdamping tegen te gaan en is de droge huid dus zowel vetarm als vochtarm.
Door een instabiele huidbarrière is de huid ook nog eens vatbaarder voor invloeden van buitenaf en hierdoor gauw geïrriteerd en gevoelig.

Het kan zijn dat jouw droge huid genetische aanleg is. In dit geval speelt een droge huid vaak al vanaf de geboorte. De droge huid ontstaat dan vermoedelijk doordat de talgklieren te weinig talg produceren, waardoor de huid niet vet genoeg is en chronische droogte ontstaat. Met de juiste producten kan de huid wel een comfortabeler gevoel krijgen en kunnen de ongemakken worden beperkt.

OORZAKEN

Veel vaker komt voor dat men last heeft van een droge huid door het gebruik van (onbewust) verkeerde cosmetica en huidverzorgingsproducten. In veel (goedkopere) producten worden namelijk agressieve sulfaten, siliconen, parabenen, parfum en alcohol gebruikt, welke de huid sterk uitdrogen en de huidbarrière aantasten. Het zijn goedkope
grondstoffen die de producten tijdelijk luxer laten aanvoelen (denk aan een lekker geurtje, goed schuimend product of lekker smeerbaar), maar op lange termijn niks goeds doen voor de huid. De juiste huidverzorging is bij de droge huid dus erg belangrijk!

Daarnaast kunnen klimaatveranderingen de balans tussen vocht en vet in de huidbarrière doen schommelen. Vooral ’s winters ervaren veel mensen een drogere huid. Dit komt door de verandering in de luchtvochtigheid en voornamelijk de droge lucht in huis door de verwarming. Daarnaast kan de huid uitgedroogd zijn na een vakantie vol zon, zee en strand. Het is daarom erg belangrijk om de huidverzorgingsroutine aan te passen per seizoen en de huid te voorzien van de juiste voedingsstoffen.

WELKE PRODUCTEN HEB JE NODIG BIJ EEN DROGE HUID?

Niacinamide

Een aantal werkstoffen zijn in het bijzonder goed bij een droge huid. Zo werkt niacinamide (vitamine B3) als een natuurlijke antibiotica voor de huid dankzij de vele eigenschappen. Voor de droge huid is dit ingrediënt fijn omdat het ceramiden en vrije vetzuren in de huid aanmaakt. Dit zijn de natuurlijke huidvetten die een droge huid tekort komt. Op deze manier wordt de huidbarrièrefunctie versterkt, waardoor de huid beter in staat is om vocht vast te houden. Daarnaast werkt niacinamide ontstekingsremmend,
huidherstellend en egaliserend op de teint en huidstructuur.

Jellymask van Nikki Beauté is een masker welke 10% niacinamide bevat. Dat is een hoog percentage dat zeer goed zijn werk doet!

JELLYMASK MET 10% NIACINAMIDE

  • helpt huidproblemen aan te pakken zoals irritaties, rosacea, fijne lijntjes en pigmentatie.
  • Zéér hoge concentratie niacinamide!
  • De huidbarrière wordt versterkt en je huid voelt gladder aan en ziet er egaler uit.
  • Helpt bij droge huid. Beschermt tegen de schadelijke invloeden van de zon.

Verkrijgbaar in onze webshop

Hyaluronzuur

Een tweede ingrediënt dat goed is bij de droge huid is hyaluronzuur. Een serum met hyaluronzuur zuigt als het ware vocht op in de huid en houdt het vast. Dit herstelt het
vochtgehalte, welke bij een droge huid vanwege verdamping erg laag is. Er zit echter wel verschil in kwaliteit betreft hyaluronzuur binnen de cosmeticabranche. Een goede kwaliteit hyaluronzuur-serum is erg belangrijk om tot de diepere huidlagen te kunnen dringen en een droge huid te verminderen. Juliette Armand Hyaluronic Acid Serum is één van de beste hyaluronzuurserums.

Bij het gebruiken van een hyaluronzuur-serum zul je ervaren dat het serum een waterachtige substantie heeft en héél snel intrekt. Een hyaluronzuur serum is bedoeld om diep in de huid te dringen en in de levende huidlagen het werk te doen. Hierdoor merk je niet direct het effect van dit serum, maar heeft het een aantal dagen nodig om resultaat te laten zien. Om de huid direct comfortabeler aan te laten voelen, wordt er na het serum een passende crème of olie aangebracht. Deze ontdoet de huid van een trekkerig gevoel.

Lipiden

Een crème typeert zich doordat het een samenstelling is waar weinig water en veel oliën en boters in zitten. Hierdoor wordt de crème erg romig en smeert het als een balsem. Voordelen van een crème zijn dat de oliën en boters een laagje leggen over de huid, wat de huid beschermt tegen uitdroging. Het biedt ook een beschermlaag tegen invloeden van buitenaf, waardoor de huid minder irritatie oploopt en sneller kan herstellen. Het vermindert schilfers en een jeukerig gevoel.

Juliette Armand Extra Moisturizing Cream is zo’n crème en is rijk aan tarwekiemolie en macadamia notenolie. Dit herstelt de lipidenbarrière (vetgehalte) en de weerstand van de huid. Vitamine A en E dienen als antioxidant en huidhersteller. Deze rijke formule bevat ook nog eens microcapsules met collageen-hyaluronzuurcomplex, die geleidelijk aan de werkstoffen vrijgeven voor een continue langdurige hydratatie.

Milde reiniging

Een milde reiniger op oliebasis ook een must bij een droge huid. Reinigers hebben namelijk al gauw de eigenschap om de huid te strippen van vuil, waaronder haar natuurlijke huidvetten. Maar deze wil je bij een droge huid dus niet af wassen! Skip dus de schuimende cleansers en kies voor een reinigingsmelk, reinigingsbalm of reinigingsolie. Een reinigingsolie reinigt de huid, zonder haar uit te drogen. De Pre-Cleansing Oil van Environ is rijk aan antioxidanten en voedende essentiële vetzuren. Dit brengt de huidbarrière weer in balans.

Een reinigingsolie heeft wel een gebruikersinstructie: breng deze aan op droge handen en masseer het gezicht gedurende een paar seconden. Maak vervolgens de handen vochtig, schud ze af en masseer weer over de huid. De olie emulgeert nu en lost op tot een melkachtige substantie. Nu kun je de reinigingsolie verwijderen met een warme washand.

Exfoliëren

Als laatste is het bij een droge huid belangrijk om wél de huid te exfoliëren. Veel mensen denken dat exfoliëren een droge huid alleen maar erger maakt en dat het ‘onnodig’ is. Maar niets is minder waar. Bij een droge huid is er namelijk sprake van een opstapeling van dode huidcellen. Dit is soms zichtbaar met schilfers. Exfoliëren stimuleert de huid tot huidvernieuwing, waardoor er sneller een fris nieuw huidje boven komt. Bovendien zorgt exfoliëren er ook voor dat werkstoffen, zoals hyaluronzuur en niacinamide, beter door kunnen dringen tot de diepere huidlagen en daar hun werk kunnen doen.

Exfoliëren met een milde exfoliant is daarom ook echt een must in je wekelijkse huidverzorgingsroutine. Het Alpha Hydroxy Night Cream van Environ is een exfoliërend en
voedend crèmemasker in één. Hij bevat namelijk enzymen die de hoornlaag verweken en vitamine C geeft de huid een hydratatieboost. De crèmestructuur verzacht direct de ruwe en droge huid. Dit masker bevat geen korrel en is ook te gebruiken bij een gevoelige huid. Een echte huidoppepper!

Ga je liever niet slapen met een masker, dan is onderstaand product een goed alternatief bij dagelijks gebruik.

AHA PREPARATION LOTION – JULIETTE ARMAND – ELEMENTS – 210 ML

De AHA Preparation Lotion is een geavanceerde, licht peelende reiniger met AHA (fruitzuren). Deze gezichtsreiniger verhoogt de werkzaamheid van de actieve stoffen in de crèmes en serums die je gebruikt en is dankzij het milde percentage AHA (5%) geschikt voor alle huidtypes. De lotion verwijdert dode huidcellen, revitaliseert en verstrakt de huid zonder uitdroging en irritatie te veroorzaken.

Verkrijgbaar in onze webshop