Alles wat je moet weten over Exfolianten
EXFOLIËREN: EEN TRANSFORMATIE VAN JE HUID
 Een exfoliant verwijdert op milde wijze de opgebouwde laag dode huidcellen van je huidoppervlak. Ze onthullen een zachtere, gladdere huid, verminderen fijne lijntjes en rimpels en verbeteren de huidteint. Daarnaast stimuleert het de natuurlijke collageenproductie en zorgt het ervoor dat je huid beter gehydrateerd blijft.

EEN ANTWOORD OP JOUW VRAGEN

1. KAN IK DAGELIJKS EXFOLIËREN?

Jazeker! Dagelijks exfoliëren met een milde leave-on-exfoliant is een belangrijke stap in iedere huidverzorgingsroutine. Waarom? Door leeftijd en milieuschade verliest de huid langzaam het natuurlijke vermogen om dode huidcellen kwijt te raken. Hierdoor wordt de huid dof en ruw en raken poriën eerder verstopt.

2. AHA OF BHA?

Exfolianten zijn geformuleerd met salicylzuur (BHA) of glycolzuur (AHA). Salicylzuur is de beste optie voor een gecombineerde tot vette huid met verstopte poriën. Glycolzuur is de beste optie voor een droge huid. Het woord “zuur” klinkt misschien eng, maar je hoeft je geen zorgen te maken. Deze ingrediënten zijn alles behalve eng. Ze zijn juist geweldig!

3. KUN JE EEN EXFOLIANT COMBINEREN MET INGREDIËNTEN ZOALS RETINOL, NIACINAMIDE EN VITAMINE C?

AHA- en BHA-exfolianten kunnen goed gecombineerd worden met andere producten. Dus ook de producten met retinol, niacinamide en vitamine C. Hoe dan ook adviseren we altijd om goed in de gaten te houden hoe je huid reageert en daarop het gebruik van je producten aan te passen. Weet je niet welk de beste exfoliant voor jouw huid is, vraag het ons!

4. KAN IK EEN EXFOLIANT GEBRUIKEN OP DE HUID ROND MIJN OGEN?

Voor alle producten raden we aan om ze niet te dicht bij de wimperrand en niet op de oogleden aan te brengen. Breng een dun laagje van de exfoliant aan en niet te dicht bij de ogen, want door lichaamswarmte verspreidt het zich soms nog een beetje. Een exfoliant vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels en verbetert de hydratatie.

HOE JE JE HUID MOET EXFOLIËREN (EN WAAROM HET ZO BELANGRIJK IS)

Gebruik je nog geen exfoliant met AHA (alphahydroxyzuur) of BHA (betahydroxyzuur)? Dan mis je een hele boel voordelen voor je huid. Deze milde leave-on exfolianten zijn effectiever dan scrubs en bieden je huid nog zoveel meer.

HET EXFOLIËREN VAN DE HUID

Goed geformuleerde exfolianten met AHA of BHA (waar dat voor staat leggen we zo uit) hebben de huid geweldig veel te bieden. Deze producten bestrijden onder andere tekenen van huidveroudering en puistjes.

De afkorting AHA staat voor alphahydroxyzuur. Daaronder vallen onder andere glycolzuur en verschillende melkzuren. De letters BHA staan voor betahydroxyzuur, ook wel bekend als salicylzuur. Je gebruikt producten met deze ingrediënten vooral om dode huidcellen te verwijderen, oftewel om te exfoliëren.

HOE WERKT EXFOLIËREN?

Dagelijks ontdoet de huid zich op natuurlijke wijze van huidcellen. Door zonneschade, een droge of vette huid, genetische factoren of een huidaandoening kan dit natuurlijk proces verstoord worden. De gevolgen: doffe, droge of schilferige huid, verstopte poriën, puistjes, gerstekorrels (milia) of een oneffen teint.

Een exfoliant helpt om het natuurlijke proces weer in balans te brengen. Als je dode huidcellen op milde wijze verwijdert, kun je daarmee verstopte poriën en puistjes tegengaan, rimpels minder diep maken en zelfs met een droge huid afrekenen. Zo zie je er direct jonger uit.

Een exfoliant:

  • vermindert de zichtbaarheid van rimpels
  • werkt verhelderend voor een doffe huid en een oneffen huidteint
  • maakt een ruwe huid gladder
  • ontstopt poriën
  • verbetert de hydratatie van je huid (ja, een exfoliant verbetert zelfs de vochtbalans van je huid!)

WELKE EXFOLIANT MOET IK GEBRUIKEN: GLYCOLZUUR OF SALICYLZUUR?

Zowel AHA’s (waar glycolzuur ook onder valt) en BHA (salicylzuur) helpen rimpels en fijne lijntjes zichtbaar te verminderen. Ze stimuleren de collageenproductie en versterken je huid. De specifieke eigenschappen per soort exfoliant bepalen welke de beste keuze voor jou is.


AHA (GLYCOLZUUR/ MELKZUUR)
Aanbevolen voor:

+ Droge huid
+ Huid met zonneschade
+ Verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak
+ Bestrijdt tekenen van huidveroudering
+ Hydrateert en maakt de huid minder dof

– Minder geschikt als je een gevoelige huid en/of puistjes en mee-eters hebt

 

BHA (SALICYL­ZUUR)
Aanbevolen voor:

+ Puistjes en mee-eters
+ Rosacea-gevoelige huid
+ Verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak en in de poriën
+ Bestrijdt mee-eters, grove poriën en puistjes
+ Ontstekings­remmende werking

– Niet geschikt als je allergisch bent voor aspirine (acetyl­salicylzuur)

AHA’s worden aanbevolen voor een droge huid of een huid dat zonneschade heeft. Dit omdat AHA’s de huidoppervlakte exfoliëren en de vochtbalans van de huid verbeteren. Een AHA-exfoliant heeft ook enigszins een verbeterend effect op puistjes en verstopte poriën. Maar als je last hebt van hardnekkige puistjes en verstopte poriën dan is BHA beter geschikt voor jouw huid. Voor een droge, vochtarme huid kan je best de AlphaHydraxy Night Cream van Environ gebruiken. Voor normaal tot droge huiden de Alpha

Hydroxy Toner van Environ.

Heb je een vette huid en last van puistjes, mee-eters of gerstekorrels dan bevelen we BHA aan. BHA kan namelijk in verstopte poriën dringen en voorkomen dat puistjes en
mee-eters ontstaan. Het heeft ook een preventieve werking op een acne-gevoelige huid. De ClenzidermPore Therapy van Obagi Medical doet het bij deze huiden zeer goed

Salicylzuur (BHA) heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Als je een last hebt van puistjes, zwarte puntjes of vele onzuiverheden zijn dit extra redenen om een BHA-exfoliant te gebruiken. Eventueel de ClenzidermTherapeutic Lotion van Obagi Medical. Mijn eigen acne lijn is hiervoor ook een aanrader : De ASC-lijn met 2%, 5% of 10% salicylzuur!

Heb je een rosacea-gevoelige huid? Dan raden we je ook aan om BHA te gebruiken. Niet iedereen die last heeft van een rosacea-gevoelige huid kan een exfoliant verdragen maar het is zeker de moeite waard om een salicylzuur-exfoliant (BHA) te proberen om te zien of je huid positief reageert of niet. Je kan drie tot vier keer de Cleansing Whipes van Obagi Medical gebruiken. Zeker de moeite waard!

HOE EXFOLIEER JE MET AHA OF BHA (EN HOE BEHAAL JE HET GROOTSTE EFFECT)

Breng je AHA- of BHA-exfoliant aan na je gezichtsreiniger en toner. Als je de vloeibare variant gebruikt, breng het aan met een wattenschijfje. Als je een crème (lotion) of gel gebruikt breng het dan aan met je vingertoppen.

Je kunt een exfoliant rondom je ogen gebruiken maar breng het niet aan op je ooglid of rechtstreeks onder het oog (tegen de onderste wimpers aan).

Je hoeft niet te wachten tot je exfoliant geabsorbeerd is of opgedroogd is. Je kunt meteen het volgende product uit je huidverzorgingsroutine aanbrengen. De werkzame stoffen in de exfoliant werken namelijk al zodra ze met het huidoppervlakte in contact komen.

Experimenteer met verschillende concentraties glycolzuur of salicylzuur en ervaar welke sterkte AHA of BHA jou de beste resultaten geeft.

Hoe vaak je moet exfoliëren hangt van je huidtype en eventuele huidproblemen af. Voor de één is 2 keer per dag exfoliëren met glycolzuur of salicylzuur de juiste frequentie terwijl iemand anders het fijn vindt om één keer per dag of om de dag een exfoliant aan te brengen. Test wat het beste is voor jouw huid.

WAAROM NIET SCRUBBEN OF EEN REINIGINGSBORSTEL GEBRUIKEN?

De meeste scrubs hebben een ruwe en oneffen structuur en zijn daardoor te grof en schurend. Hierdoor kunnen de korrels kleine scheurtjes in de huid veroorzaken. De meeste reinigingsborstels hebben ook een negatieve invloed op het kwetsbare oppervlakte van je huid omdat de borstels te stijf zijn. Milde scrubs, zachte reinigingsborstels of een zacht washandje zijn de uitzondering op de regel omdat deze je huid niet beschadigen. Maar zelfs als je dit als extra reiniging gebruikt is het geen vervanging voor wat een goed geformuleerde exfoliant met salicylzuur of glycolzuur kan doen. Scrubs, reinigingsborstels of washandjes doen hun werk alleen maar op de oppervlakte van de huid en kunnen niet in de porie of door de meerdere lagen van dode huidcellen heen dringen Hierdoor hebben ze weinig invloed op het verbeteren van je huid.

VRAAG JE JE NOG STEEDS AF WELKE EXFOLIANT HET BESTE VOOR JOU IS

Regelmatig exfoliëren geeft je huid een gezonde en jeugdige uitstraling.

Als je een beetje twijfelt of je een glycolzuur of salicyzuur exfoliant moet kopen, neem dan contact met ons op voor een persoonlijk huidverzorgingsadvies. We vinden de beste oplossing voor jouw huid.