moisturizer cream

Hoe je huid gezond houden . . .

. . . terwijl je persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
en beschermende mondkapjes draagt ?

De huidproblemen die worden veroorzaakt door het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen zijn uniek. Hoewel vooral zorgmedewerkers hier mee te maken hebben, kan zelfs het dragen van een niet-medisch mondkapje leiden tot een abnormaal geïrriteerde huid, meer puistjes, een droge huid en/of schilferen. Probeer deze tips van experts om PBM-gerelateerde huidproblemen tegen te gaan.

Hoe mondkapjes en PBM de huid beïnvloeden

Nauwsluitende mondkapjes kunnen wrijving veroorzaken op de plekken waar het kapje direct op de huid drukt. Daarnaast zorgen mondkapjes voor een afgesloten omgeving waar zweet en zout niet goed weg kunnen. Dit kan resulteren in gevoeligheid, een schilferige huid of puistjes. Deze combinatie van wrijving en ophoping verergert huidirritatie. En als je gevoelig bent voor couperose of eczeem, kan het die klachten ook verergeren.

Deze mogelijke problemen maken het cruciaal om een zo mild mogelijke huidverzorgingsroutine samen te stellen en om alle producten uit je routine te verwijderen die de huid kunnen verergeren, inclusief:

De huid voorbereiden op PBM of een mondkapje

Het beschermen en versterken van de huidbarrière is van groot belang als je voor langere tijd een mondkapje gaat dragen.

Wat moet je niet doen?

Huidverzorgingstips voor tijdens het dragen van een mondkapje.

Deze stappen – voor tijdens het dragen van de PBM – zijn net zo belangrijk voor het beschermen van de huid.

Huidverzorging na PBM

Wanneer je weer veilig thuis bent en geen mondkapje meer op hoeft, reinig je gezicht dan met een milde reinig je gezicht dan met een milde reiniger om opgebouwd zout, zweet en vuil te verwijderen. Daarna ga je ‘in de herstelmodus’

Is het beter om te stoppen met retinol-producten? Dit vragen veel gebruikers van PBM zich af, maar eigenlijk versterkt retinol de huid, dus is er geen reden om het niet meer te gebruiken – tenzij je huid er niet goed op reageert (4). Vermijd uiteraard gedeelten van de huid die schilferig of geïrriteerd zijn.

Hetzelfde geldt voor andere krachtige ingrediënten (zoals niacinamide, vitamine C, bakuchiol, benzoylperoxide enzovoort). Je hoeft ze niet helemaal op te geven, maar gebruik ze bijvoorbeeld minder frequent of wacht even als het even te veel voor je huid is.